Een site met boeken, nieuws, games, een chatbox, forum, trips & tricks en veel meer!
Home » Tips & Tricks » 10 speciale studietips

10 speciale studietips

Gepubliceerd op 29 september 2013 17:21

Cindy66

 

Richt een geschikte studieomgeving in


Je studieomgeving is belangrijk om goed te kunnen studeren. Zoek een rustige omgeving op, met veel licht en zuurstof. 40% van de zuurstof die je inademt gaat namelijk direct naar je hersenen. Goed eten (niet te zwaar en weinig suiker) en veel water drinken hebben positieve invloed op het studievermogen.

  

 

Leg je boek links en je aantekeningenblok rechts

Alles wat je in het linker deel van je visuele veld ziet, wordt ontvangen door je rechter hersenhelft en visa versa. Het linker deel is “gespecialiseerd” in het verwerken van lineaire informatie, zoals tekst en lijsten. Het rechter deel is “gespecialiseerd” in het begrijpen van structuur en het creëren van overzicht. Bij linkshandigen is dit andersom. 

 

 

Begrijp de inhoudsopgave
De meeste studenten beginnen te studeren zonder overzicht te hebben op de stof. De inhoudsopgave biedt de structuur waaraan je de details makkelijk kunt ophangen en kunt onthouden. Deze structuur is vaak eenvoudig te begrijpen. Wanneer je deze goed begrijpt, gaat het studeren makkelijker.
 

 

Stel jezelf vragen om snel de kern uit de tekst te halen
Het is belangrijk om proactief te studeren en de stof actief te maken door jezelf vragen te stellen over de tekst. Hierdoor kun je hoofdzaken van bijzaken scheiden en de stof beter en langer onthouden. Het vragenstellen duurt misschien iets langer, maar is dé stap om alles te begrijpen en onthouden.

 

 

Vat samen
Door een samenvatting te schrijven ben je actief bezig met het verwerken van je studiemateriaal. Het schrijven van een samenvatting laat je nadenken over de belangrijkste zaken en geeft je een gestructureerd document om mee te werken. Verwerk de vragen in je samenvatting.

 

 

Maak flashcards van je aantekeningen, vragen en antwoorden
Het gebruik van flashcards is een aloude eenvoudige, doch effectieve manier om te leren. Je kunt jezelf continu controleren of je je aantekening kent en of je de zelf geformuleerde vragen kunt beantwoorden.

 

 

Voeg mindmaps en plaatjes in je aantekeningen toe

Door de stof te visualiseren kan je deze beter onthouden. Dit komt omdat er beter gebruik wordt gemaakt van je hersenen, die visueel zijn ingesteld. Visualiseren kan door plaatjes, modellen en tekeningen, maar ook door het maken van mindmaps.

 

 

Neem pauze
Onderzoek toont aan dat je het meeste leert aan het begin en einde van een studieblok. Wanneer je begint wil je snel vooruit en blijf je geconcentreerd. Daarna daalt je concentratie. Wanneer je weet dat je over een tijdje moet stoppen met studeren gaat de concentratie weer omhoog. Daarom is het van belang dat je regelmatig pauze houdt. 

  

 

Studeer samen: praat er over en deel aantekeningen
Door iets aan iemand anders uit te leggen leer je zelf erg snel. Een ander kan je inspireren en op ideeën brengen waar je zelf nooit op was gekomen. Ook door het delen van aantekeningen kan je nieuwe inzichten krijgen in de stof.
 

 

Herhaal je stof op tijd
Wanneer je de leerstof niet herhaalt, zal je het nooit op lange termijn onthouden. Prof. Ebbinhaus ontdekte dat we exponentieel leerstof vergeten, wanneer we deze niet herhalen. Onderzoek toont aan dat je de leerstof moet onthouden na een uur, dag, week, maand en na 6 maanden om het in je lange termijngeheugen op te slaan.

 

Voor overige tips & trucs, zie eFaqt.nl

 

Geplaatst door Cindy66


«